Ambacht

Jonge Ondernemers

5 september 2023

Je bent net een nieuwe bakkerij gestart of je hebt inmiddels een bedrijf overgenomen. Of misschien zitten de plannen voor een eigen bedrijf elke dag in je hoofd. In beide gevallen wordt er veel van je gevraagd en komt er veel op je af. Hoe regel ik de financiering? Hoe krijg ik kosten en opbrengsten goed in beeld? Wat voor bedrijf wil ik zijn? Wie zijn mijn doelgroepen. Welk productaanbod hoort hierbij? Hoe motiveer ik mijn medewerkers? En zeker zo belangrijk, hoe houd ik mijn hoofd koel en boven water als ondernemer.

Je hebt een doel: het realiseren van een goed renderend bakkersbedrijf. Wij ondersteunen je daar graag bij. Zoete broodjes bakken we niet, wel dragen we met onze inspirerende en uitdagende trainingen bij aan een gezonde en positieve ontwikkeling van de bakkerijbranche. FoodBase draagt ook graag bij aan jouw succes en om die reden bieden we deze trainingscyclus voor (aankomend) ondernemers aan. Door een aansprekende, doeltreffende opbouw kies je voor een praktische trainingsroute. Dat is prettig leren zonder overtollige ballast en zaken die er minder toe doen.

Programma
Het trainingstraject bestaat uit een online leeromgeving. Hierin vind je alle informatie, kennis, verbeteropdrachten, filmpjes, foto’s en voorbeelden. De online leeromgeving en de trainingsbijeenkomsten bestaan uit de volgende onderwerpen:

 • Promotie en Social Media;
 • Marketing;
 • Financieel management;
 • Personeelsmanagement;
 • Leidinggeven.

Daarnaast gaan we minimaal 2x een dag met de groep op inspiratietour langs verschillende bedrijven om te zien hoe anderen hun bedrijfsconcept bepalen, het productaanbod vorm geven en promoten, de bedrijfsvoering organiseren, de kwaliteit bewaken etc. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je inspiratie en ideeën en het geeft veel stof tot nadenken over de eigen bedrijfsvoering. Ook zullen er regelmatig gastsprekers/specialisten zijn die over een specifiek onderwerp meer vertellen en jouw vragen kunnen beantwoorden. Denk hierbij aan juristen en fiscalisten, maar natuurlijk ook aan ondernemers die een specifieke goede eigenschap hebben of iets bijzonders over hun bedrijf of bedrijfsvoering kunnen vertellen. De trainingsbijeenkomsten zullen wij, zo veel mogelijk, bij de deelnemende bakkerijen in het land organiseren. Dit zal misschien niet altijd kunnen en dan is het pand in Wageningen, of een externe locatie elders, een goede tweede keus. De trainingen worden gegeven door experts op de verschillende vakgebieden die goed bekend zijn met de (banket) bakkerij branche

Korte inhoud trainingen

Promotie, Marketing en Social Media:
Om goed inzicht te krijgen in de verwachtingen van jouw klantengroep zul je aandacht besteden aan (lokaal) marktonderzoek, onderzoek van doelgroepen en het opstellen van een sterkte/zwakte analyse (SWOT). Vervolgens maak je op basis hiervan een online promotieplan. Tijdens deze training leer je over de voordelen van promotie via Social Media, je leert wat Instagram en Facebook voor de omzet en het imago kan doen. Je zult de praktische voordelen, een groot klantenbereik tegen bijzonder lage kosten, in gaan zien. De drempel om de promotie via Social Media te gaan verzorgen wordt steeds lager terwijl jouw deskundigheid en professionaliteit op dit terrein toeneemt. Voor deze training heb je wel een smart Phone of tablet nodig, want tijdens de training onderhoudt je nauwe contacten met de overige deelnemers via social media.

Financieel management:
Sturen op cijfers is van wezenlijk belang voor jou als (aankomend) ondernemer, maar daar komt vaak meer bij kijken dan je lief is. Om goed inzicht te krijgen in de financiële situatie van het bedrijf, heb je niet alleen kennis nodig van bijvoorbeeld het opstellen van kostprijsberekeningen, een balans, winst- en verliesrekening en exploitatiebegrotingen. Daarnaast wil je graag de jaarcijfers op de juiste wijze interpreteren en wil je naar aanleiding van de cijfers van het vorig jaar goed kunnen vergelijken met dit jaar. De interpretatie van deze cijfers is waar mogelijk nog belangrijker om op basis van de cijfers jouw bedrijf te kunnen sturen en gezond te houden. Uiteindelijk wil toch iedere ondernemer het rendement van zijn of haar bedrijf verbeteren.

Personeelsmanagement/ Leidinggeven:
Als ondernemer wil je graag gemotiveerd, kundig en toegewijd personeel. Daar heb je zelf een grote invloed op. Welke mensen neem je aan, wat voor type leidinggevende ben je, wat verwacht je van jouw medewerkers en hoe motiveer jij ze. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in de training Personeelsmanagement/Leidinggeven. Je maakt kennis met verschillende personeelsmanagement instrumenten en manieren van effectief leidinggeven. De verschillende gespreksvormen, functionerings- en beoordelingsgesprekken, werkoverleg etc., komen uitgebreid aan bod. Uiteraard ontbreken onderwerpen als de cao, beloning en scholing niet. Aan het eind van deze training weet je wat voor type leidinggevende je van nature bent en welk type je wilt zijn. Ook leer je welke instrumenten en vaardigheden je in kunt zetten om het beste uit jouw medewerkers te halen. Hiermee zorg je voor een professionele organisatie, waarbij verwachtingen worden geformuleerd en duidelijkheid wordt geschapen.

Trainingsdagen en onderwerpen

 • (3 d.d.) Promotie en Social Media

 • (3 d.d.) Marketing                                                           

 • (8 d.d.) Financieel Management                                    

 • (2 d.d.) Ondernemersplan                                  

 • (8 d.d.)Personeelsmanagement /Leidinggeven              

 • (4 d.d.) Inspiratietour                                                     

 • (2 d.d.) Gastsprekers uit de branche                           

Totaal 30 dagdelen                    

Data voorjaar 2023
Wordt verwacht.   

Voor de verschillende onderwerpen krijg je toegang tot de daarbij behorende online leeromgeving. 

Kosten
Op dit trainingstraject zit een subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.

De training kost € 4.500,- per deelnemer, na aftrek van de subsidie Sociaal Fonds Bakkersbedrijf is deze € 1.125,- per deelnemer, exclusief BTW.                                                         

Vragen
Voor vragen over deze training kun je contact opnemen met de afdeling trainingen, 0317 - 471203.

Jonge Ondernemers


Voor Ambachtelijke bakkers
30 dagdelen + online leeromgeving
5 september 2023

STAP subsidie mogelijk


€ 1.125,- open inschrijving

Dit vinden onze klanten van deze training

Deze training was erg goed verzorgd en op een leuke actieve manier gebracht. Zoals ik gewend ben.
Training Jonge Ondernemers, Douwe Jan Lenes, Lenes de Echte Bakker, Heerenveen
Een erg leerzame training waarbij alle aspecten van het ondernemerschap aan bod komen. Passievolle trainers weten je echt te betrekken en uit te dagen.
Training Jonge ondernemers, Michiel Officier, Banketbakkerij Tamminga en Verweij, Nieuwegein

Misschien ook interessant voor jou:

Ambacht, Industrie

Praktijkbegeleider

5 juni Friesland | 6 juni en 11 sept. Wageningen | 19 sept. Rotterdam | 23 okt. Eindhoven

Wil je werken aan de toekomst van het bakkersvak? Wil je dat doen door leerlingen op te leiden?

Ambacht, Industrie

Leidinggeven op de werkvloer

6 juni 2023 Nieuwegein | 23 oktober 2023 Wageningen

Wil je succesvol leidinggeven, je medewerkers inspireren en motiveren? Wil jij ze de mogelijkheid geven zichzelf te verbeteren?  Dan is de training Leidinggeven op de werkvloer een goede stap.

Ambacht, Industrie

Leidinggeven - verdieping

Startdatum wordt verwacht | 2023

Wat voor leidinggevende ben jij? Bereik jij, samen met je team, de doelen die gesteld zijn?

< Je bent bij 1 van >

Incompany en maatwerk

Zijn er binnen jouw organisatie
meerdere medewerkers met
ongeveer dezelfde leervraag? Een
incompany groepstraining is de
ideale optie.