Ambacht

Jonge Ondernemers

Voorjaar 2024

Je bent net een nieuwe bakkerij gestart of je hebt inmiddels een bedrijf overgenomen. Of misschien zitten de plannen voor een eigen bedrijf elke dag in je hoofd. In beide gevallen wordt er veel van je gevraagd en komt er veel op je af. Hoe regel ik de financiering? Hoe krijg ik kosten en opbrengsten goed in beeld? Wat voor bedrijf wil ik zijn? Wie zijn mijn doelgroepen. Welk productaanbod hoort hierbij? Hoe motiveer ik mijn medewerkers? En zeker zo belangrijk, hoe houd ik mijn hoofd koel en boven water als ondernemer.

Je hebt een doel: het realiseren van een goed renderend bakkersbedrijf. Wij ondersteunen je daar graag bij. Zoete broodjes bakken we niet, wel dragen we met onze inspirerende en uitdagende trainingen bij aan een gezonde en positieve ontwikkeling van de bakkerijbranche. FoodBase draagt ook graag bij aan jouw succes en om die reden bieden we deze trainingscyclus voor (aankomend) ondernemers aan. Door een aansprekende, doeltreffende opbouw kies je voor een praktische trainingsroute. Dat is prettig leren zonder overtollige ballast en zaken die er minder toe doen.

Programma
Het trainingstraject bestaat uit een online leeromgeving. Hierin vind je alle informatie, kennis, verbeteropdrachten, filmpjes, foto’s en voorbeelden. De online leeromgeving en de trainingsbijeenkomsten bestaan uit de volgende onderwerpen:

  • Conceptontwikkeling;
  • Social media;
  • Marketing;
  • Financieel management;
  • Personeelsmanagement;
  • Leidinggeven.

Daarnaast gaan we een dag met de groep op inspiratietour langs verschillende bedrijven om te zien hoe anderen hun bedrijfsconcept bepalen, het productaanbod vorm geven en promoten, de bedrijfsvoering organiseren, de kwaliteit bewaken etc. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je inspiratie en ideeën en het geeft veel stof tot nadenken over de eigen bedrijfsvoering. Ook zal er een gastspreker/specialist zijn die over een specifiek onderwerp meer vertelt en jouw vragen kan beantwoorden. Denk hierbij aan juristen en fiscalisten, maar natuurlijk ook aan ondernemers die een specifieke goede eigenschap hebben of iets bijzonders over hun bedrijf of bedrijfsvoering kunnen vertellen. De trainingsbijeenkomsten zullen wij, zo veel mogelijk, bij de deelnemende bakkerijen in het land organiseren. Dit zal misschien niet altijd kunnen en dan is het pand in Wageningen, of een externe locatie elders, een goede tweede keus. De trainingen worden gegeven door experts op de verschillende vakgebieden die goed bekend zijn met de (banket) bakkerij branche.

Korte inhoud trainingen

Conceptontwikkeling
Wat is jouw droom; werken in en aan je bedrijf. Ontwikkelen van een missie en visie, bepalen van je onderscheidende vermogen maken dat je onderscheidend bent in de versmarkt.
Om goed inzicht te krijgen in de verwachtingen van jouw klantengroep ga je aandacht besteden aan (lokaal) marktonderzoek, onderzoek van doelgroepen en het opstellen van een sterkte/zwakte analyse (SWOT). Je hebt een kader om vervolgens te bepalen wat jouw droom betekent voor de begrotingen, marketingplan en personeelsbeleid.

Social Media
Tijdens deze training leer je over de voordelen van promotie via Social Media, je leert wat Instagram en Facebook voor de omzet en het imago kan doen. Je zult de praktische voordelen, een groot klantenbereik tegen lage kosten, in gaan zien. De drempel om de promotie via Social Media te gaan verzorgen wordt steeds lager terwijl jouw deskundigheid en professionaliteit op dit terrein toeneemt.

Marketing
Om goed inzicht te krijgen in de verwachtingen van jouw klantengroep zul je aandacht besteden aan (lokaal) marktonderzoek, onderzoek van doelgroepen en het opstellen van een sterkte/zwakte analyse (SWOT). Vervolgens maak je op basis hiervan een online promotieplan. Tijdens deze training leer je over de voordelen van promotie via Social Media, je leert wat Instagram en Facebook voor de omzet en het imago kan doen. Je zult de praktische voordelen, een groot klantenbereik tegen bijzonder lage kosten, in gaan zien. De drempel om de promotie via Social Media te gaan verzorgen wordt steeds lager terwijl jouw deskundigheid en professionaliteit op dit terrein toeneemt. Voor deze training heb je wel een smart Phone of tablet nodig, want tijdens de training onderhoudt je nauwe contacten met de overige deelnemers via social media.

Financieel management
Sturen op cijfers is van wezenlijk belang voor jou als (aankomend) ondernemer, maar daar komt vaak meer bij kijken dan je lief is. Om goed inzicht te krijgen in de financiële situatie van het bedrijf, heb je niet alleen kennis nodig van bijvoorbeeld het opstellen van kostprijsberekeningen, een balans, winst- en verliesrekening en exploitatiebegrotingen. Daarnaast wil je graag de jaarcijfers op de juiste wijze interpreteren en wil je naar aanleiding van de cijfers van het vorig jaar goed kunnen vergelijken met dit jaar. De interpretatie van deze cijfers is waar mogelijk nog belangrijker om op basis van de cijfers jouw bedrijf te kunnen sturen en gezond te houden. Uiteindelijk wil toch iedere ondernemer het rendement van zijn of haar bedrijf verbeteren.

Personeelsmanagement/ Leidinggeven
Als ondernemer wil je graag gemotiveerd, kundig en toegewijd personeel. Daar heb je zelf een grote invloed op. Welke mensen neem je aan, wat voor type leidinggevende ben je, wat verwacht je van jouw medewerkers en hoe motiveer jij ze. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in de training Personeelsmanagement/Leidinggeven. Je maakt kennis met verschillende personeelsmanagement instrumenten en manieren van effectief leidinggeven. De verschillende gespreksvormen, functionerings- en beoordelingsgesprekken, werkoverleg etc., komen uitgebreid aan bod. Uiteraard ontbreken onderwerpen als de cao, beloning en scholing niet. Aan het eind van deze training weet je wat voor type leidinggevende je van nature bent en welk type je wilt zijn. Ook leer je welke instrumenten en vaardigheden je in kunt zetten om het beste uit jouw medewerkers te halen. Hiermee zorg je voor een professionele organisatie, waarbij verwachtingen worden geformuleerd en duidelijkheid wordt geschapen. 

Totaal 30 dagdelen gedurende dit schooljaar. In juli presenteer je je ondernemersplan aan een ondernemer en één van de docenten van de opleiding.             

Data 2023
Het trainingstraject start in het voorjaar van 2024, met een inspiratietour. 
Data volgen.   

Voor de verschillende onderwerpen krijg je toegang tot de daarbij behorende online leeromgeving. 

Kosten
Op dit trainingstraject zit een subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.

De training kost € 4.500,- per deelnemer, na aftrek van de subsidie Sociaal Fonds Bakkersbedrijf is deze € 1.125,- per deelnemer, exclusief BTW.                                                         

Vragen
Voor vragen over deze training kun je contact opnemen met de afdeling trainingen, 0317 - 471203.


Jonge Ondernemers


Voor Ambachtelijke bakkers
30 dagdelen + online leeromgeving
Voorjaar 2024
€ 1.125,- open inschrijving

Dit vinden onze klanten van deze training

Deze training was erg goed verzorgd en op een leuke actieve manier gebracht. Zoals ik gewend ben.
Training Jonge Ondernemers, Douwe Jan Lenes, Lenes de Echte Bakker, Heerenveen
Een erg leerzame training waarbij alle aspecten van het ondernemerschap aan bod komen. Passievolle trainers weten je echt te betrekken en uit te dagen.
Training Jonge ondernemers, Michiel Officier, Banketbakkerij Tamminga en Verweij, Nieuwegein

Misschien ook interessant voor jou:

Ambacht, Industrie

Praktijkbegeleider

10 okt. Amsterdam | 23 okt. Eindhoven | 23 jan. 2024 Vlaardingen

Wil je werken aan de toekomst van het bakkersvak? Wil je dat doen door leerlingen op te leiden?

Ambacht, Industrie

Leidinggeven op de werkvloer

23 oktober 2023 Wageningen

Wil je succesvol leidinggeven, je medewerkers inspireren en motiveren? Wil jij ze de mogelijkheid geven zichzelf te verbeteren?  Dan is de training Leidinggeven op de werkvloer een goede stap.

Ambacht, Industrie

Leidinggeven - verdieping

Start 15 januari 2024 Wageningen

Wat voor leidinggevende ben jij? Bereik jij, samen met je team, de doelen die gesteld zijn?

< Je bent bij 1 van >

Incompany en maatwerk

Zijn er binnen jouw organisatie
meerdere medewerkers met
ongeveer dezelfde leervraag? Een
incompany groepstraining is de
ideale optie.