Uitblinkers | Gerben van den Hudding: “Ik kan mijn collega’s nu echt goed motiveren”

Gerben van den Hudding (27) werkt sinds een klein jaar als bedrijfsleider bij bakkerij Koot in Barneveld. Naast leidinggeven werkt hij ook veel mee in de productie. Gerben noemt zichzelf dan ook wel de ‘meebakkende bedrijfsleider’. Om nóg beter te worden in leidinggeven, volgde Gerben twee trainingen bij FoodBase: ‘Leidinggeven op de werkvloer’ en ‘Praktijkbegeleider’. “Daar merk ik nu veel van in de bakkerij.” Wat Gerben precies heeft geleerd? Lees het interview!

Leidinggeven op de werkvloer

De training ‘Leidinggeven op de werkvloer’ is een combinatie van online leren en vier inspirerende trainingsbijeenkomsten. “We gingen na een voorstelronde direct aan de slag met de punten waar we op de werkvloer tegenaan liepen, zoals conflicten en het motiveren van medewerkers”, vertelt Gerben. “Die situaties gingen we vervolgens uitvergroten en oefenen. Met elkaar, maar ook met een acteur die tijdens de derde trainingsbijeenkomst langs kwam. Grappig om erachter te komen dat je dingen soms heel onbewust doet of zegt. Toen ik erover na ging denken, zei ik dingen ineens anders. Door veel te oefenen en dankzij de tips van onze trainster veranderde langzaam mijn manier van communiceren. Ik kan mijn collega’s nu écht goed motiveren.”

Praktijkbegeleider
Tegelijkertijd met de training ‘Leidinggeven’ volgde Gerben de training ‘Praktijkbegeleider’. “Om BBL- en BOL-leerlingen te mogen begeleiden, moet je het diploma ‘Praktijkbegeleider’ halen. Omdat wij met stagiaires werken, was het dus noodzakelijk dat ik deze training zou volgen. De training bestond voornamelijk uit theorie, maar ik heb er wel veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat het heel goed is om samen met een stagiair of BBL’er doelen op te stellen en bepaalde zaken regelmatig terug te koppelen.”

Van theorie naar praktijk
Die kennis past Gerben nu gelijk toe in de praktijk. “We hebben bij bakkerij Koot sinds kort een nieuwe collega die nog geen ervaring heeft met werken in de bakkerij. Ik ben eerst met haar gaan zitten om een aantal doelen op te stellen. Als ze die straks heeft behaald en die taken zelfstandig kan uitvoeren, ga ik weer met haar zitten om te evalueren en nieuwe doelen op te stellen.”

Meer FoodBase trainingen
Deze twee trainingen smaken Gerben naar meer. “Volgend jaar wil ik graag de training ‘Bewust calculeren en margerijk verkopen’ bij FoodBase volgen. Het is echt goed om af en toe wat nieuws te leren en mezelf te verbeteren in mijn werk.”

Meer nieuws

Heb je een vraag? Vind het antwoord op Bakkerspedia.nl!

Wil je weten hoe marsepein volgens de Lübecker methode wordt bereid? Wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten? Of misschien hoe je bier verwerkt in brood? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op Bakkerspedia.nl.

Wat is Bakkerspedia?
Bakkerspedia is dé eigentijdse, interactieve databank van de bakkerij waar begrijpelijke en actuele vakkennis kan worden gehaald, gebracht, gedeeld en ontwikkeld. De databank levert een bijdrage aan het behoud en de kennisontwikkeling van theoretische vaktechniek. Bakkerspedia maakt het voor zowel vakvolwassen beroepsbeoefenaren als voor leerlingen in de bakkerijsector mogelijk gedurende hun carrière relevante vaktechnische kennisbronnen te raadplegen.

Al 1.370 bakkerijmedewerkers gingen je voor
Op dit moment maken al 1.370 bakkers, leerlingen en andere geïnteresseerden gebruik van Bakkerspedia. In de meer dan 1.200 artikelen vind je een schat aan informatie. Log gratis in op www.bakkerspedia.nl en kijk welke kennis voor jou interessant is.

Stel je eigen vragen in Bakkerspedia
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stel jouw vraag of vragen dan in Bakkerspedia. Dan schrijven wij zo snel mogelijk een nieuw artikel waarin we natuurlijk antwoord geven op jouw vraag.

De digitale databank is toegankelijk voor alle branchegenoten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Bakkerspedia is te raadplegen via www.bakkerspedia.nl.

Bakkersbrein al bijna 25.000 keer gespeeld

Bakkersbrein is dé app waarmee het kennisniveau van verkoop- en productiemedewerkers wordt getest en verbeterd. Dat Bakkersbrein populair is blijkt wel uit de speelcijfers: de app is sinds september 2018 alweer bijna 25.000 keer gespeeld.

Bakkersbrein is een quiz waarbij in 10 categorieën steeds 10 vragen in zo kort mogelijke tijd beantwoord moeten worden. Het gaat om vragen over brood, banket, chocolade, maar ook onderwerpen als hygiëne en allergenen komen aan bod.

Unieke code per bedrijf
Elke bedrijf krijgt een eigen code waardoor ondernemers geïnformeerd kunnen worden over de onderwerpen die bij hun medewerkers goed gaan en welke onderwerpen nog extra aandacht verdienen.

Eigen categorieën
Naast de 10 bestaande categorieën kunnen bedrijven ook een bedrijfsspecifieke categorie aan Bakkersbrein toevoegen met zelfbedachte vragen. Denk dan aan vragen over bijvoorbeeld huisregels, specifieke producten en werkwijzen in het bedrijf.

Bakkersbrein downloaden
De app is gratis te downloaden in zowel de App Store (IOS) als in de Google Play Store (Android). Heb je geen campagnecode ontvangen of ben je de campagnecode kwijt? Vraag deze dan op bij Stichting Ambachtelijke Bakkerij  via info@ambachtelijkebakkerij.nu

Vragen?
Ook voor meer informatie of vragen over het aanmaken van een bedrijfsspecifieke pagina kun je terecht bij de SAB via bovenstaande mailadressen.

Trainingen op locatie: we mogen weer!

Vanaf 1 juni mag FoodBase weer trainingen op locatie verzorgen. Uiteraard nemen we de nodige maatregelen om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, maar wat zijn onze trainers én cursisten blij dat het weer kan: trainingen geven en volgen op locatie of in de bedrijven.

Echt contact verademing

De eerste trainingen hebben weer plaatsgevonden en hoewel we al redelijk gewend waren aan contact en trainingen via een beeldscherm, was het echt een verademing om weer live trainingen te kunnen verzorgen. Eindelijk weer echt contact, ook al is dit op anderhalve meter afstand.

Nieuwe planning
We zijn druk bezig om alle trainingen die vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan opnieuw in te plannen. En daarnaast komen er ook weer nieuwe trainingen aan. Voorlopig bieden we onze trainingen nog zowel op locatie en in de bedrijven als online aan. Hou onze website goed in de gaten of neem contact met ons op als je vragen hebt.

Volg FoodBase op Facebook