Trainingen op locatie: we mogen weer!

Vanaf 1 juni mag FoodBase weer trainingen op locatie verzorgen. Uiteraard nemen we de nodige maatregelen om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, maar wat zijn onze trainers én cursisten blij dat het weer kan: trainingen geven en volgen op locatie of in de bedrijven.

Echt contact verademing

De eerste trainingen hebben weer plaatsgevonden en hoewel we al redelijk gewend waren aan contact en trainingen via een beeldscherm, was het echt een verademing om weer live trainingen te kunnen verzorgen. Eindelijk weer echt contact, ook al is dit op anderhalve meter afstand.

Nieuwe planning
We zijn druk bezig om alle trainingen die vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan opnieuw in te plannen. En daarnaast komen er ook weer nieuwe trainingen aan. Voorlopig bieden we onze trainingen nog zowel op locatie en in de bedrijven als online aan. Hou onze website goed in de gaten of neem contact met ons op als je vragen hebt.

Meer nieuws

Christian Chocolaterie en Patisserie is Leerbedrijf van het Jaar 2017

Christian Chocolaterie en Patisserie uit Oss is dinsdag 4 april uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2017 Bakkerij. De prijs werd overhandigd door Marc Oonk van Banketbakkerij Oonk uit Enschede, Leerbedrijf van het Jaar 2016. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de MBO Kampioenendag op de Vakschool Wageningen.

De andere genomineerde leerbedrijven waren Lex Verkley uit Soest en Patisserie Linnick uit Amsterdam. Alle genomineerde leerbedrijven ontvingen een foto, een beker en een juryrapport. Christian Chocolaterie en Patisserie is heel trots op het behalen van deze titel.

Enthousiast en betrokken
De Commissie Leerbedrijf van het Jaar Bakkerij zegt: “We hebben de titel Leerbedrijf van het Jaar 2017 onder meer toegekend omdat Christian Chocolaterie en Patisserie sterk gericht is op het ontwikkelen van leerlingen en zij daarbij zeer betrokken en gestructureerd met de leerling aan de slag gaan. Het bedrijf wil jonge mensen enthousiasmeren voor een toekomst in de bakkerij. De ondernemer vindt het van belang om vakmensen af te leveren die voldoen aan de eisen van een bakker. Hij vraagt veel theoretische kennis van zijn leerlingen en daagt de leerling elke dag uit om kennis te zoeken en toe te passen.”

Stimuleren leren in de praktijk
De verkiezing Leerbedrijf van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de sociale partners uit de bakkerijsector. De verkiezing is in het leven geroepen om het leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de bakkerijsector hebben onder de aandacht te brengen.

Nieuw: training voor praktijkbegeleiders van Boulanger-studenten (niveau 4)

FoodBase heeft een driedaagse training ontwikkeld om praktijkbegeleiders in leerbedrijven te ondersteunen. Op deze manier wil de FoodBase zorgen voor een goede aansluiting tussen praktijk en opleiding, nu vijf mbo-opleidingen dit najaar beginnen met de specialistenopleiding MBO Boulanger niveau 4.

Vijf mbo-scholen starten in het schooljaar 2020/2021 met de nieuwe opleiding MBO Boulanger niveau 4. Dat betekent dat studenten van deze opleidingen een leerbedrijf nodig hebben om het specialisme in de praktijk te ontwikkelen en toe te passen. Een supermooie kans voor leerbedrijven en hun praktijkbegeleiders.

Driedaagse training met Peter Bienefelt
Om praktijkbegeleiders hierbij te ondersteunen heeft de FoodBase een driedaagse training ontwikkeld in samenwerking met trainer en Meester Boulanger Peter Bienefelt. De training is een combinatie van theorie en veel praktijk.

Meerwaarde voor jouw bedrijf
Bakkersbedrijven kunnen profiteren van de kennisontwikkeling die deze opleiding met zich meebrengt en de uitstroom van studenten op een hoger niveau met een duidelijk specialisme.
Deze studenten kunnen met hun nieuwe ideeën veel waarde hebben voor een leerbedrijf, maar zij vragen natuurlijk ook iets van de bedrijven. Een leerplek waar ze worden uitgedaagd om hun kennis creatief in te zetten en verder te ontwikkelen, innovaties toe te passen en een eigen visie te vormen op hun vak.

Verrijking van kennis en inzichten
Tijdens deze training kijk je op een andere manier naar het broodbakproces. De training biedt ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten. Er wordt dieper ingegaan op de werking van grondstoffen en de manier waarop je hiermee kunt sturen, het bakken met desem, viennoiserie en de innovaties in binnen- en buitenland. Een mooie ondersteuning bij het begeleiden van de niveau 4 Boulanger-student, maar ook zeker een verrijking van eigen kennis en inzichten.

Data en inschrijven
De training ‘Praktijkbegeleiders MBO niveau 4 Boulanger’ staat op 24, 31 augustus en 1 september gepland in Wageningen. De training wordt geheel gesubsidieerd vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Het leerbedrijf ontvangt alleen een btw-factuur.

Trainster | Margret Grippeling: “Ik geef leidinggevenden in de bakkerij en winkels tips om hun medewerkers aan te sturen en te motiveren”

Wie de training Leidinggeven op de werkvloer of de workshop Functionering- en beoordelingsgesprek volgt, maakt kennis met Margret Grippeling, één van de trainsters van FoodBase. Wat doet Margret precies als trainster? Wat zijn de belangrijkste vragen van leidinggevenden in de bakkerijbranche? En wat zijn de resultaten na het volgen van haar trainingen? Margret vertelt er alles over in dit interview.

Aan ervaring geen gebrek: Margret werkt al meer dan 25 jaar als trainster, waarvan inmiddels al 4 jaar voor de FoodBase. Met succes!

Leidinggeven op de werkvloer
Leidinggeven is een vak apart. “Daarom geef ik leidinggevenden meer inzicht in hoe zij hun medewerkers nog beter kunnen aansturen”, vertelt Margret. “Daarbij maak ik gebruik van de situaties en vragen van cursisten zelf om de training zo praktisch mogelijk te maken en persoonlijke vragen aan te laten sluiten. De meest voorkomende leervragen gaan over verantwoordelijkheid uit handen durven geven, het leren omgaan met telaatkomers, niet met maar over elkaar praten, medewerkers die niet lijken te horen wat de leidinggevende vraagt, onzekerheid over of ze hem/haar nog wel aardig vinden en hoe om te gaan met stress. Op die leervragen speel ik in.” De training duurt vier dagdelen en kan op open inschrijving of in-company gevolgd worden. En zowel medewerkers van de ambachtelijke als de industriële bakkerij kunnen hieraan deelnemen.

Oefenen met een acteur
Tijdens de training maakt Margret cursisten altijd bewust van hun eigen kwaliteiten en valkuilen. “Waar ben je goed in? Wat helpt je om een bepaalde eigenschap – zoals snel ongeduldig of gestrest zijn – te doorbreken? En hoe kun je je medewerkers op een andere manier aanspreken dan je nu doet? Om antwoord op deze vragen te krijgen, werk ik samen met een acteur. Die neemt de rol aan van een medewerker. Laatst was er een leidinggevende die niet begreep waarom haar medewerkers niet naar haar luisterden. De acteur verplaatste zich op dat moment in een van haar medewerkers. Door verschillende soorten vragen te stellen, samen te vatten wat de ander zegt en goed naar de ander te kijken, leerde de cursist hoe je zo’n gesprek ook kunt voeren en waar je invloed op kunt uitoefenen.”

Een goed gesprek
In de workshop Functionering- en beoordelingsgesprek gaat Margret aan de slag met het voorbereiden en uitvoeren van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. “Hoe voer je gesprekken met je medewerkers? Op zo’n manier dat je oprechte interesse toont en gericht op hun ontwikkeling binnen de bakkerij? Hiermee gaan we aan de slag tijdens de één dagdeel durende workshop.”

Leuke reacties en goede resultaten
“De liefde voor het bakkersvak, dat vind ik het mooiste om te zien tijdens het geven van deze trainingen en workshops. En natuurlijk de reacties achteraf. Ik hoor vaak als ik leidinggevenden weer ontmoet of via de accountmanagers van FoodBase dat het leidinggeven of voeren van functioneringsgesprekken nu veel beter gaat. Dat ze met een andere bril naar zichzelf kijken en begrijpen waarom ze eerder tegen bepaalde dingen aanliepen en het met de tips en inzichten uit de training nu wel goed gaat. Dat is geweldig om te horen en geeft mij weer motivatie om voorlopig nog mooie trainingen en workshops voor FoodBase te blijven verzorgen.”

Volg FoodBase op Facebook