NL Leert door

NL Leert door – gebruik maken van kosteloze trainingsmogelijkheden.

Ondernemers binnen de food, feed en agro-industrie staan door de COVID-19 crisis voor grote uitdagingen. FoodBase en 13 samenwerkende partners bestaande uit opleiders en brancheverenigingen hebben de handen ineengeslagen om bijna 3000 werknemers een (bijna) gratis opleiding aan te bieden. Daarmee stimuleren we de leercultuur binnen organisaties in deze sectoren gedurende de coronacrisis. Zo werken we gezamenlijk aan het versterken van de vaardigheden en wendbaarheid van medewerkers middels scholing, wat cruciaal is voor bedrijven om het hoofd boven water te houden in deze tijd. Dit doen we door middel van NL leert door.

Vanuit FoodBase zijn 2 trainingen opgenomen in het NL leert door aanbod:

  • Procesoperator basis
  • Procesoperator vervolg

Dit betekent dat bakkerijen, mits aan alle voorwaarden is voldaan, deze trainingen kosteloos aan hun medewerkers aan kunnen bieden.

Om voor de NL leert door subsidie in aanmerking te komen dient de training voor 31 december 2021 aanstaande uitgevoerd te zijn.

Bij het organiseren van een training op locatie van uw industriële bakkerij betaalt de bakkerij het standaardbedrag. Na het definitief toekenning van de subsidie (eind december 2021) ontvangt u het geheel bedrag terug.

https://training.foodbase.nl/opleidingen/operator-bakkerij-basis-285/

https://training.foodbase.nl/opleidingen/operator-bakkerij-vervolg-286

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hester Braam.

H.Braam@foodbase.nl

Tel: 0682828012

Meer nieuws

Uitblinkers | Marisa Weijs: “Onze trainster kon zo boeiend vertellen, ik hing echt aan haar lippen”

Marisa Weijs (39) is al anderhalf jaar teamleider bij Echte Bakker Gommans in Sevenum. Omdat ze graag tactischer wilde leren communiceren naar medewerkers toe ging Marisa op zoek naar een passende training. “Via Google kwam ik bij FoodBase terecht waar de praktische training ‘Leidinggeven op de werkvloer’ gelijk mijn aandacht trok”, zegt Marisa. Ze schreef zich in, volgde de training en is dolblij met de handvaten die ze daar kreeg.

Winkeldames aanspreken en motiveren

Het was Marisa’s eigen idee om de training ‘Leidinggeven op de werkvloer’ te volgen. “Ik liep tegen dingen aan”, zegt ze. “Ik wist bijvoorbeeld niet zo goed hoe ik het aardig kon brengen als een van onze winkeldames iets verkeerd deed of als ik ze wilde motiveren zichzelf te verbeteren. Dan dacht ik niet na voor ik iets zei en kwam het er onaardiger uit dan ik het eigenlijk bedoelde.”

Handige rollenspellen
Tijdens de training maakte Marisa kennis met verschillende stijlen van leidinggeven en communiceren. “Dit deden we aan de hand van rollenspellen met voorbeelden uit de praktijk. Na het spelen van een rollenspel overlegden we steeds of iemand de juiste reactie had gegeven en zo niet, hoe het beter kon. Het leuke was dat ik de training met tien andere leidinggevenden volgde waardoor we verschillende situaties konden naspelen. Zo leerden we behalve van onze trainster ook veel van elkaar.”

In de praktijk
De trainingen van FoodBase zijn altijd praktijkgericht, zodat je na afloop gelijk met de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan aan de slag kunt. “Ik merk dat communiceren al een stuk beter gaat, ik minder snel oordeel en ik ook echt tot 10 heb leren tellen. Soms floept er toch nog iets uit wat niet tactisch is, maar dat besef ik dan wel gelijk. Dan denk ik terug aan de training en daarna gaat het weer goed.”

Verder leren
“Onze trainster Margret Grippeling kon zo boeiend vertellen, ik hing echt aan haar lippen!” Nog voordat de training afgelopen was, had Marisa zich al voor een volgende training ingeschreven. “Ik volg nu de training ‘Actief verkopen’, en dit keer met het héle team. En hierna wil ik zelf ook nog de verdieping van de training ‘Leidinggeven’ doen. Want hoewel het leidinggeven al veel beter gaat, ben je nooit uitgeleerd.”

Trainer | Peter Bienefelt: “Om het beste brood te bakken, bakken we eerst het slechtste brood”

Peter Bienefelt is behalve World Master Baker en Meester Boulanger ook trainer bij FoodBase. Tijdens de trainingen ‘Toppraktijk’ en ‘Broodkeuren’ leert hij bakkers en bakkerijmedewerkers met liefde de fijne kneepjes van het vak. “In de wereld van veel aanbod, retailers en lagere prijsgroepen, moeten bakkers echt het verschil maken.” Hoe? In dit interview vertelt de meesterboulanger hoe de trainingen die hij geeft daarbij kunnen helpen.

Broodkeuren

Om bakkers voor te bereiden op de broodbeoordeling van FoodBase is de training ‘Broodkeuren’ in het leven geroepen. “We kijken hier heel goed naar het broodproduct”, vertelt Peter. “Van het kneden en het rijzen tot de korstkleur en bakgeur. Daarnaast bereid ik bakkers voor op hoe het NBC te werk gaat. Wat keuren ze? Hoe keuren ze? Waarom keuren ze zo? En nog belangrijker: als er problemen zijn (kwaliteitsissues), hoe kun je die dan oplossen? Het doel is om bij een volgende keuring van een 7 een 8 te maken.”

Toppraktijk
“Niemand kan zeggen wat het beste brood is”, zegt Peter. “Dat is voor iedereen anders. Wat we wel kunnen doen, is alles op het gebied van receptuur, werkwijze en bakken eerst eens flink fout doen om te zien hoe je in elk geval níet het beste brood bakt. Daar word je scherp van en zo leer je snel welke ingrediënten je juist wel en niet moet gebruiken.” Tijdens de training 'Toppraktijk' gaat Peter verder in op de verschillende broodverbetermiddelen, bloem- en meelsoorten, processen, het oplossen van fouten en de juiste balans in het proces. “Het belangrijkste is dat we balans in het geheel brengen.”

Theorie gelijk in de praktijk brengen
De trainingen van FoodBase zijn altijd een combinatie van theorie en praktijk. “Bij ‘Toppraktijk’ krijgen cursisten vooral de eerste dag veel theorie, maar daarna gaan we aan de slag. Dan word ik ook ondersteund door Ivo Vliegendehond, een bakker die al veel mooie prijzen heeft gewonnen, en andere senior ambachtelijke en industriële bakker: Hans Som en Kees Goos. Op-en-top vakmannen die de cursisten laten zien en ervaren hoe ze met het juiste proces, de juiste grondstoffen en werkwijze het beste brood kunnen bakken.”

Training op maat
Peter heeft de trainingen samen met de FoodBase en andere experts ontwikkeld. “Maar hoe ik een training geef, verschilt per groep. Soms heb ik een heel enthousiaste groep, maar soms ook een wat rustigere. Dan moet ik de cursisten iets meer prikkelen en wakker schudden, maar dat vind ik juist leuk en uitdagend om te doen. Wat alle cursisten wel gemeen hebben, is dat ze enorm groeien in kennis en echt beter worden in hun vak. En dat blijft toch het allermooist om te zien.”

Bakkersbrein nu voor verkoopmedewerkers én productiemedewerkers

In september 2016 is de quiz-app Bakkersbrein gelanceerd. Met succes, want de app is al 25.000 keer door verkoopmedewerkers gespeeld. Daarom is de quiz uitgebreid met een versie voor productiemedewerkers in de bakkerijbranche. Voor verkoopmedewerkers is er naast level 1 een level 2 toegevoegd.

Bakkersbrein is een quiz die gratis en op elke (smart)telefoon gespeeld kan worden, waarmee het kennisniveau van medewerkers uit de bakkerijbranche wordt getest en vergroot en waarmee gebruikers leuke prijzen kunnen winnen.

Bakkersbrein
De app bestaat uit 10 thema’s met elk 10 vragen die door gebruikers beantwoord moeten worden. De vragen gaan over brood, banket, chocolade, maar ook over hygiëne, voedselveiligheid, productafwijkingen, allergenen en hoe om te gaan met klanten. De app is er niet alleen om het kennisniveau van medewerkers in de bakkerij te meten, maar ook om hun kennis te vergroten.

Voor verkoop- én productiemedewerkers
Na het succes van Bakkersbrein voor verkoopmedewerkers is er nu ook een versie van Bakkersbrein voor productiemedewerkers gelanceerd. Ook zij kunnen hun kennis nu met de app meten en vergroten. Voor verkoopmedewerkers is er naast level 1 een level 2 toegevoegd om de kennis nog verder uit te breiden.

Speel mee!
Speel je nog niet mee? Download de app dan gratis in de AppStore (IOS) of Play Store (Android). Tot 1 december 2017 zijn er leuke prijzen te winnen per categorie, maar ook voor het best scorende bedrijf. Heeft jouw bedrijf nog geen code voor Bakkersbrein? Vraag deze dan snel aan bij de Stichting Ambachtelijke Bakkerij via info@ambachtelijkebakkerij.nu 

Volg FoodBase op Facebook