Heb je een vraag? Vind het antwoord op Bakkerspedia.nl!

Wil je weten hoe marsepein volgens de Lübecker methode wordt bereid? Wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten? Of misschien hoe je bier verwerkt in brood? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op Bakkerspedia.nl.

Wat is Bakkerspedia?
Bakkerspedia is dé eigentijdse, interactieve databank van de bakkerij waar begrijpelijke en actuele vakkennis kan worden gehaald, gebracht, gedeeld en ontwikkeld. De databank levert een bijdrage aan het behoud en de kennisontwikkeling van theoretische vaktechniek. Bakkerspedia maakt het voor zowel vakvolwassen beroepsbeoefenaren als voor leerlingen in de bakkerijsector mogelijk gedurende hun carrière relevante vaktechnische kennisbronnen te raadplegen.

Al 1.370 bakkerijmedewerkers gingen je voor
Op dit moment maken al 1.370 bakkers, leerlingen en andere geïnteresseerden gebruik van Bakkerspedia. In de meer dan 1.200 artikelen vind je een schat aan informatie. Log gratis in op www.bakkerspedia.nl en kijk welke kennis voor jou interessant is.

Stel je eigen vragen in Bakkerspedia
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stel jouw vraag of vragen dan in Bakkerspedia. Dan schrijven wij zo snel mogelijk een nieuw artikel waarin we natuurlijk antwoord geven op jouw vraag.

De digitale databank is toegankelijk voor alle branchegenoten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Bakkerspedia is te raadplegen via www.bakkerspedia.nl.

Meer nieuws

Trainer | Peter Bienefelt: “Om het beste brood te bakken, bakken we eerst het slechtste brood”

Peter Bienefelt is behalve World Master Baker en Meester Boulanger ook trainer bij FoodBase. Tijdens de trainingen ‘Toppraktijk’ en ‘Broodkeuren’ leert hij bakkers en bakkerijmedewerkers met liefde de fijne kneepjes van het vak. “In de wereld van veel aanbod, retailers en lagere prijsgroepen, moeten bakkers echt het verschil maken.” Hoe? In dit interview vertelt de meesterboulanger hoe de trainingen die hij geeft daarbij kunnen helpen.

Broodkeuren

Om bakkers voor te bereiden op de broodbeoordeling van FoodBase is de training ‘Broodkeuren’ in het leven geroepen. “We kijken hier heel goed naar het broodproduct”, vertelt Peter. “Van het kneden en het rijzen tot de korstkleur en bakgeur. Daarnaast bereid ik bakkers voor op hoe het NBC te werk gaat. Wat keuren ze? Hoe keuren ze? Waarom keuren ze zo? En nog belangrijker: als er problemen zijn (kwaliteitsissues), hoe kun je die dan oplossen? Het doel is om bij een volgende keuring van een 7 een 8 te maken.”

Toppraktijk
“Niemand kan zeggen wat het beste brood is”, zegt Peter. “Dat is voor iedereen anders. Wat we wel kunnen doen, is alles op het gebied van receptuur, werkwijze en bakken eerst eens flink fout doen om te zien hoe je in elk geval níet het beste brood bakt. Daar word je scherp van en zo leer je snel welke ingrediënten je juist wel en niet moet gebruiken.” Tijdens de training 'Toppraktijk' gaat Peter verder in op de verschillende broodverbetermiddelen, bloem- en meelsoorten, processen, het oplossen van fouten en de juiste balans in het proces. “Het belangrijkste is dat we balans in het geheel brengen.”

Theorie gelijk in de praktijk brengen
De trainingen van FoodBase zijn altijd een combinatie van theorie en praktijk. “Bij ‘Toppraktijk’ krijgen cursisten vooral de eerste dag veel theorie, maar daarna gaan we aan de slag. Dan word ik ook ondersteund door Ivo Vliegendehond, een bakker die al veel mooie prijzen heeft gewonnen, en andere senior ambachtelijke en industriële bakker: Hans Som en Kees Goos. Op-en-top vakmannen die de cursisten laten zien en ervaren hoe ze met het juiste proces, de juiste grondstoffen en werkwijze het beste brood kunnen bakken.”

Training op maat
Peter heeft de trainingen samen met de FoodBase en andere experts ontwikkeld. “Maar hoe ik een training geef, verschilt per groep. Soms heb ik een heel enthousiaste groep, maar soms ook een wat rustigere. Dan moet ik de cursisten iets meer prikkelen en wakker schudden, maar dat vind ik juist leuk en uitdagend om te doen. Wat alle cursisten wel gemeen hebben, is dat ze enorm groeien in kennis en echt beter worden in hun vak. En dat blijft toch het allermooist om te zien.”

Christian Chocolaterie en Patisserie is Leerbedrijf van het Jaar 2017

Christian Chocolaterie en Patisserie uit Oss is dinsdag 4 april uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2017 Bakkerij. De prijs werd overhandigd door Marc Oonk van Banketbakkerij Oonk uit Enschede, Leerbedrijf van het Jaar 2016. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de MBO Kampioenendag op de Vakschool Wageningen.

De andere genomineerde leerbedrijven waren Lex Verkley uit Soest en Patisserie Linnick uit Amsterdam. Alle genomineerde leerbedrijven ontvingen een foto, een beker en een juryrapport. Christian Chocolaterie en Patisserie is heel trots op het behalen van deze titel.

Enthousiast en betrokken
De Commissie Leerbedrijf van het Jaar Bakkerij zegt: “We hebben de titel Leerbedrijf van het Jaar 2017 onder meer toegekend omdat Christian Chocolaterie en Patisserie sterk gericht is op het ontwikkelen van leerlingen en zij daarbij zeer betrokken en gestructureerd met de leerling aan de slag gaan. Het bedrijf wil jonge mensen enthousiasmeren voor een toekomst in de bakkerij. De ondernemer vindt het van belang om vakmensen af te leveren die voldoen aan de eisen van een bakker. Hij vraagt veel theoretische kennis van zijn leerlingen en daagt de leerling elke dag uit om kennis te zoeken en toe te passen.”

Stimuleren leren in de praktijk
De verkiezing Leerbedrijf van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de sociale partners uit de bakkerijsector. De verkiezing is in het leven geroepen om het leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de bakkerijsector hebben onder de aandacht te brengen.

Heb je een vraag? Vind het antwoord op Bakkerspedia.nl!

Wil je weten hoe marsepein volgens de Lübecker methode wordt bereid? Wat het verschil is tussen pepernoten en kruidnoten? Of misschien hoe je bier verwerkt in brood? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op Bakkerspedia.nl.

Wat is Bakkerspedia?
Bakkerspedia is dé eigentijdse, interactieve databank van de bakkerij waar begrijpelijke en actuele vakkennis kan worden gehaald, gebracht, gedeeld en ontwikkeld. De databank levert een bijdrage aan het behoud en de kennisontwikkeling van theoretische vaktechniek. Bakkerspedia maakt het voor zowel vakvolwassen beroepsbeoefenaren als voor leerlingen in de bakkerijsector mogelijk gedurende hun carrière relevante vaktechnische kennisbronnen te raadplegen.

Al 1.370 bakkerijmedewerkers gingen je voor
Op dit moment maken al 1.370 bakkers, leerlingen en andere geïnteresseerden gebruik van Bakkerspedia. In de meer dan 1.200 artikelen vind je een schat aan informatie. Log gratis in op www.bakkerspedia.nl en kijk welke kennis voor jou interessant is.

Stel je eigen vragen in Bakkerspedia
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stel jouw vraag of vragen dan in Bakkerspedia. Dan schrijven wij zo snel mogelijk een nieuw artikel waarin we natuurlijk antwoord geven op jouw vraag.

De digitale databank is toegankelijk voor alle branchegenoten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Bakkerspedia is te raadplegen via www.bakkerspedia.nl.

Volg FoodBase op Facebook