De Stapsubsidie komt eraan

Met  de STAP-subsidie krijgen particulieren de mogelijkheid om gratis een opleiding of training tot € 1000 te volgen. Er is geen drempelbedrag meer en deelnemers hoeven het bedrag ook niet meer voor te schieten.

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’ en is een subsidieregeling. Nederlanders tussen de 18 en 67 jaar die een band hebben met de arbeidsmarkt, kunnen gebruikmaken van de subsidie. Daarbij gelden de volgende regels:

  • Je kunt de subsidie hooguit een keer per jaar aanvragen.
  • Je kunt hooguit € 1.000 per keer aanvragen.

Aanvraag periodes

De aanvraag periodes van de STAP-subsidie in 2022 zijn als volgt:

  • van 1 mei tot en met 30 juni          
  • van 1 juli tot en met 31 augustus
  • van 1 september tot en met 31 oktober
  • van 1 november tot en met 31 december

De training moet starten binnen 3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak waarin de werknemer de aanvraag heeft gedaan. En niet eerder dan 4 weken na de subsidieaanvraag.

Het UWV opent vanaf maart het STAP-portaal. Via www.uwv.nl/stap wordt de deelnemer verder gewezen.

Meer nieuws

Vergroot je kennis met de app Bakkersbrein

Maken jouw bakkerijmedewerkers al gebruik van de Bakkersbrein? Deze gratis quizapp is leuk en leerzaam om te spelen voor zowel verkoopmedewerkers als productiemedewerkers. Nederlands Bakkerij Centrum en Stichting Ambachtelijke Bakkerij hebben deze app samen ontwikkeld zodat bakkerijmedewerkers hun kennis over het werk in de bakkerij kunnen testen en vergroten. Bakkersbrein is gratis te downloaden in de App Store (IOS) en de Play Store (Android).

Elke maand nieuwe vragen

Bakkersbrein voegt elke maand een maandcategorie met 10 vragen toe. Vragen die betrekking hebben op producten, feestdagen, grondstoffen of specifieke thema’s die (alleen) die maand relevant zijn. Iedere speler van Bakkersbrein krijgt op de 1e dag van de maand een pushbericht om hem of haar eraan te herinneren dat de nieuwe maandcategorie klaar staat om te spelen.

Bedrijfsspecifieke vragen
Ook vragen die alleen betrekking hebben op jouw bedrijf, een streekproduct of jouw huisregels hebben een plek in Bakkersbrein. Als bakkerij kun je dit soort bedrijfsspecifieke vragen aanleveren bij Bakkersbrein. Wij maken hier vervolgens een extra categorie van die alleen zichtbaar is voor de spelers uit jouw bedrijf.

Onderlinge competitie
Steeds meer bedrijven gebruiken Bakkersbrein om een kleine competitie tussen filialen en/of medewerkers te organiseren. Leren wordt op deze manier nog leuker. Wil jij dit ook? Laat het ons dan weten, wij ondersteunen bakkers graag bij de organisatie van een onderlinge competitie.

Nog geen campagnecode?
De unieke campagnecode per bedrijf voor Bakkersbrein kun je opvragen bij de Stichting Ambachtelijke Bakkerij  via:
- Sandra Pluim (Stichting Ambachtelijke Bakkerij): 06-49390198 of info@ambachtelijkebakkerij.nu
 

Uitblinkers | Gerben van den Hudding: “Ik kan mijn collega’s nu echt goed motiveren”

Gerben van den Hudding (27) werkt sinds een klein jaar als bedrijfsleider bij bakkerij Koot in Barneveld. Naast leidinggeven werkt hij ook veel mee in de productie. Gerben noemt zichzelf dan ook wel de ‘meebakkende bedrijfsleider’. Om nóg beter te worden in leidinggeven, volgde Gerben twee trainingen bij FoodBase: ‘Leidinggeven op de werkvloer’ en ‘Praktijkbegeleider’. “Daar merk ik nu veel van in de bakkerij.” Wat Gerben precies heeft geleerd? Lees het interview!

Leidinggeven op de werkvloer

De training ‘Leidinggeven op de werkvloer’ is een combinatie van online leren en vier inspirerende trainingsbijeenkomsten. “We gingen na een voorstelronde direct aan de slag met de punten waar we op de werkvloer tegenaan liepen, zoals conflicten en het motiveren van medewerkers”, vertelt Gerben. “Die situaties gingen we vervolgens uitvergroten en oefenen. Met elkaar, maar ook met een acteur die tijdens de derde trainingsbijeenkomst langs kwam. Grappig om erachter te komen dat je dingen soms heel onbewust doet of zegt. Toen ik erover na ging denken, zei ik dingen ineens anders. Door veel te oefenen en dankzij de tips van onze trainster veranderde langzaam mijn manier van communiceren. Ik kan mijn collega’s nu écht goed motiveren.”

Praktijkbegeleider
Tegelijkertijd met de training ‘Leidinggeven’ volgde Gerben de training ‘Praktijkbegeleider’. “Om BBL- en BOL-leerlingen te mogen begeleiden, moet je het diploma ‘Praktijkbegeleider’ halen. Omdat wij met stagiaires werken, was het dus noodzakelijk dat ik deze training zou volgen. De training bestond voornamelijk uit theorie, maar ik heb er wel veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat het heel goed is om samen met een stagiair of BBL’er doelen op te stellen en bepaalde zaken regelmatig terug te koppelen.”

Van theorie naar praktijk
Die kennis past Gerben nu gelijk toe in de praktijk. “We hebben bij bakkerij Koot sinds kort een nieuwe collega die nog geen ervaring heeft met werken in de bakkerij. Ik ben eerst met haar gaan zitten om een aantal doelen op te stellen. Als ze die straks heeft behaald en die taken zelfstandig kan uitvoeren, ga ik weer met haar zitten om te evalueren en nieuwe doelen op te stellen.”

Meer FoodBase trainingen
Deze twee trainingen smaken Gerben naar meer. “Volgend jaar wil ik graag de training ‘Bewust calculeren en margerijk verkopen’ bij FoodBase volgen. Het is echt goed om af en toe wat nieuws te leren en mezelf te verbeteren in mijn werk.”

Veiligheid van groot belang op de werkvloer

Werkgevers willen medewerkers een veilige werkplek bieden. Om die te kunnen garanderen, moeten medewerkers zich niet alleen bewust te zijn van de risico’s, maar ze ook kunnen herkennen en bespreken. Want iedereen wil aan het eind van de werkdag graag weer veilig naar huis. Daarom geeft FoodBase sinds kort de training ‘Veiligheidsbewustzijn’.

Inmiddels is er in meerdere industriële bakkerijen de training ‘Veiligheidsbewustzijn’ verzorgd. Dit is een praktische training voor medewerkers om zich bewust te worden van de risico’s op hun eigen werkplek en hier actief mee aan de slag te gaan. Tijdens de bijeenkomsten kijken medewerkers niet alleen naar de gevaren, maar ook naar hun eigen handelen en verantwoordelijkheid.

Risico’s per afdeling
Na de introductie over veilig werken, ongelukken, gevaren, verantwoordelijkheden, wetgeving en ervaringen gaan deelnemers in tweetallen de werkvloer op om de (potentiële) gevaren op hun werkplek te inventariseren. Ook hier geldt dat wanneer je met andere ogen kijkt, je andere dingen ziet. Alle mogelijke gevaren worden daarna beoordeeld en gewogen en krijgen een risicoscore. Zo worden de grootste risico’s onmiddellijk zichtbaar. De trainer stuurt na afloop van de training een verslag met een overzicht van alle risico’s per afdeling met de bijbehorende risicoscores naar de bakkerij. 

Kritische blik op eigen werkplek
Tijdens de training werken deelnemers aan verschillende opdrachten om zo heel bewust over veiligheid, gevaar en hun eigen rol hierin na te denken en praktische oplossingen te bedenken.

Deelnemers zijn enthousiast over deze aanpak. Ze hebben veiligheid weer bovenaan staan en kijken kritischer naar hun werkplek. Fijn, zeker omdat we allemaal weten dat een ongeluk in dat hele kleine hoekje kan zitten. 

Volg FoodBase op Facebook